Du är inte inloggad

Kirseberg

Stadsdelen Kirseberg är en liten enklav i Malmö med en pitoresk byggnation där vackra gamla småhus trängs mellan större huskroppar. Kirseberg är en het stadsdel där mycket händer med inflyttning av framförallt ungdomar.

    

 

                                        

År 2018 togs Malmö Ringlinje i trafik, med stopp på Östervärns station som ligger en kort promenad från Kirsebergs centrum. Även Malmöexpressen går genom Kirseberg längs Södra Bulltoftavägen och lokalbuss 4 tar dig ner till centrum på 12 minuter. Dessa goda kommunikationer har knutit i ihop Malmö med stadsdelen och utgör nu en mycket attraktiv stadsdel.

 

Lite Historik

Mest troligt är att stadsdelen Kirseberg har fått sitt namn efter körsbärsträd.

Äldsta beläggen är Keseberg år 1517 och Kæsebiergh år 1529. Senare under 1500-talet kallades området Kejseberg.

Uppe på höjden i nuvarande garnisonsplanteringen låg en av Malmös avrättningsplatser.

Här brändes en rad malmökvinnor på bål efter att de dömts för häxeri i tingsrätten.

I slutet av 1600-talet kallades två höjder här för Stora Kiörseberg och Lilla Kiörseberg.

Kirseberg var indelat i 16 lotter som utarrenderades av fyra borgare från Malmö.

Höjdskillnaderna på området gentemot övriga Malmö gjorde att ett av stadens vattentorn byggdes här 1879 och huvudgatan fick namnet Vattenverksvägen. Vattentornet  inreddes år 1915 till nödbostäder för att akut lösa bostadsbristen. Här bodde flera av de fattigaste familjerna i hela Malmö.

På Kirseberg, särskilt i Kirsebergsstaden, ligger hyreshus sida vid sida med låga gatuhus som byggdes när landsbygdsbor flyttade närmare stan i början av 1900-talet.

Kirsebergs kyrka är en aktiv del av området och varje år anordnas Backanatten, en kulturnatt med teater, musik och barnaktiviteter.

Kirseberg klarade sig mycket väl mot de rivningsplaner som fanns från 1930-talet till 1980-talet vilket gör att området upplevs som välbevarat.

I stadsdelen finns det f.d. fängelset, Kirsebergsanstalten som stått tom sedan 2015. Planerna är att förvandla de gamla byggnaderna till ett bostadsområde med plats för 250 hyreslägenheter, kontor, butiker och förskola.

Redan nu finns Bulltoftaskolan (F-6), Kirsebergsskolan (F-6) och friskolan Backaskolan samt Körsbärets, Cymbalens, Kirsebergstornets, Kvarnlyckans, Gripens och Malmö Friskolas förskolor.

Dalhems idrottsplats och Kirsebergs ishall är områdets idrottsanläggningar.

Den fördjupade översiktsplanen över Kirseberg möjliggör en stadsutveckling med flera tusen bostäder och närhet till god kollektivtrafik.

 

 

 

Bostadsrättsföreningen Sandbacken Solgatan 28 H, 212 20 Malmö
Orgnr: 746000-5866